Bardzo polecam wypróbowanie puddingu chia, który ostatnio często przygotowuje. Jest to pudding o konsystencji przypominającej kisiel, uwielbiam jego konsystencję i "żelowy" smak. Wersja którą dzisiaj proponuję jest na bazie mleka kokosowego, idealnie je dopełnia mus z mango i pestki egzotycznego granatu. Walory smakowe to nie jedyna zaleta tego deseru, nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś, a są także bardziej bogate w wapń niż mleko. Jest to świetne źródło białka dla wegetarian lub wegan. Same zalety, spróbujcie! :)
Składniki na 3 porcje,
biała masa:
200 ml mleka (u mnie 100 ml mleka kokosowego i 100 ml mleka migdałowego)
3 łyżki nasion chia
1. Do mleka dodajemy nasiona, porządnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki, po czym ponownie mieszamy zawartość słoika, odstawiamy do lodówki na min 5 h lub całą noc.
owocowa masa:
200 g zblendowanego mango
1 łyżka nasion chia
1. Zblendowane mango mieszamy dokładnie z nasionami chia, po 15 minutach czynność powtarzamy, następnie chłodzimy w lodówce min. 5 h, a najlepiej cąłą noc.
Masy wykładamy do szklanek/pucharków, dekorujemy pestkami z granatu, płatkami kokosowymi, plasterkami banana lub wg własnej fantazji :)
gdzie mozna kupić te nasiona?
OdpowiedzUsuńKupiłam w Piotrze i Pawle, ale w tesco też widziałam :)
Usuńuwielbiam puddingi chia!
OdpowiedzUsuńoj tak świetny jest :)
UsuńMam nasiona chia, ale nigdy jeszcze nie robiłam z nich puddingu! Czas to nadrobić :) Twój wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńdzieki :) w takim razie czas najwyzszy ;)
Usuń