środa, 16 września 2015

Dietetyczne faszerowane papryki i bakłażany! :)


Dzisiaj przedstawiam jeden z moich sprawdzonych przepisów na szybki, zdrowy i sycący obiad! :) Kasze pęczak można zastąpić ryżem brązowym lub inną, ulubioną kaszą, a do środka możecie dodać więcej warzyw wedle fantazji ;) 

Składniki na dwie porcje:
2 papryki 
1 bakłażan
Farsz:
puszka pomidorów
100 g kaszy pęczak
4 pieczarki, pokrojone w plastry
pół cukinii, pokrojonej w kostkę
mozarella light
nieduża cebulka, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
łyżka oliwy 

1. Papryki myjemy, kroimy wzdłuż i wyjmujemy nasiona. Bakłażana myjemy, rozkrajamy na pół, połówki nacinamy w kostkę, solimy, odstawiamy na 15 minut aby bakłażan pozbył się gorzkiego smaku. Połówki bakłażana wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, następnie wycinamy środek bakłażana (użyjemy go do farszu).
2. Czosnek i cebulkę smażymy na oliwie do miękkości, dodajemy pomidory. Całośc smażymy ok. 5 min. Następnie dodajemy pieczarki, cukinie, bakłażana. Dusimy całość przez kilka minut. 

3.  Kaszę pęczak gotujemy w proporcji 1:3, 100 g kaszy, 300 ml wody. Gotujemy ok. 20-25 minut aż kasza wypije wodę i stanie się miękka.
4. Gotowy farsz nakładamy do papryk i bakłażana. Wierzch posypujemy kawałkami mozarelli. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

A o to mój mały pomocnik, który dzielnie gotuje z mamą :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz