Pyszny, czekoladowy budyń, a na dodatek zdrowy :) Możemy się nim zajadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Swoją słodycz czerpie z suszonych daktyli, a aksamitną konsystencję dzięki kaszy jaglanej. Smakuje świetnie na gorąco i na zimno.
Składniki na budyń (4-5 porcji):
3 szklanki mleka roślinnego
30 malych daktyli
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki kakao
pół tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie- ja nie dodawałam tym razem)
1. Kasze i daktyle gotujemy w mleku przez ok. 20 minut, aż będzie miękka. Dodajemy posiekaną czekoladę i kakao, mieszamy dokładnie, a kiedy się rozpuści blendujemy krem na aksamitną masę. Zajmie to pare minut.
2. Gorący krem wykładamy do pucharków lub szklanek. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce. Dekorujemy ulubionymi owocami- u mnie borówki i płatki kokosowe.
jaglane budynie to zdecydowanie mój nr 1 wśród deserów!
OdpowiedzUsuńoj tak, nawet mój mąż zjadł dwie porcje :)
UsuńPyszne tylko strasznie długo blendowałam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Ania
To normalne, ja też się sporo namęczę zanim zblenduje porządnie budyń na aksamitną konsystencję, chyba to kwestia dobrego blendera :)
Usuń