czwartek, 6 listopada 2014

Najlepsze SERNIKOBROWNIE z truskawkami :)


Przyznam że nie jest to najbardziej dietetyczne ciasto jakie znam ;) Jednak czasami można zaszaleć i przygotować ciasto, które z pewnością będzie zdrowsze od słodyczy kupionych w sklepie. Kawałek, który widzimy na zdjęciu ma ok. 250 kcal, a zapewniam że zaspokaja ochotę na słodkości, a dodatkowo powoduje że będziemy syci! Bardzo polecam ten przepis, połączenie spodu brownie z serem i truskawkami mi pasuje idealnie :) 

Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Spód brownie:
200 g gorzkiej czekolady
150 g ksylitolu/ brązowego cukru
200 g masła/ oleju kokosowego
120 g mąki
2 duże jajka

1. Czekoladę z olejem kokosowym/ masłem powoli rozpuszczamy w garnuszku do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy.
2. W misce ubijamy jajka z ksylitolem/cukrem na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy stopniowo masę czekoladowo- maślaną. 
3. Następnie dodajemy przesianą mąkę.
4. Masę przelewamy do blaszki i pieczemy przez 12 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika. Temperaturą w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni.

Masa serowa:
1 kg sera (użyłam z wiaderka)
200 g ksylitolu/ cukru lub do smaku
3 duże jajka

1. Ser ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po jajku dalej miksując. 
2. Powstałą masę serową wylewamy na jeszcze ciepły spód brownie.

Mus truskawkowy:
500 g truskawek
3 łyżki ksylitolu/cukru

1. Truskawki gotujemy na małym ogniu z cukrem aż osiągniemy konsystencję konfitury.
2. Musem dekorujemy wierzch sernika przed wstawieniem do piekarnika. Nakładamy masę łyżką, rozmazując w ciekawe wzory :)
3. Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.
4. Ostudzony sernik wstawiamy do lodówki na pare godzin, a najlepiej na całą noc.




8 komentarzy:

  1. Coś czuję że zasmakowałoby mi to ciasto, czy można użyc malin zamiast truskawek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, ale wtedy użyłabym całych malin i po prostu wkładała je w masę serową
      pozdrawiam :)

      Usuń
  2. znam to ciasto w wersji z malinami, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam takiego typowego sernikobrownie, tylko takie w wersji bardzo, bardzo lajtowej. Muszę pokusić się o wypróbowanie Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zdecydowanie polecam :) sama długo zwlekałam i żałuję

      Usuń
  4. Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:
    http://zmiksowani.pl

    Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 4 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń