środa, 24 września 2014

Fit sernik :)


Dzisiaj proponuję sernik z rodzynkami. Przepis bardzo prosty i z pewnością nie sprawi problemu nikomu :) Jest to idealna propozycja na jesienne wieczory :) Sernik z tego przepisu nie jest zbyt słodki, jest delikatny i puszysty, a do tego zawiera sporo rodzynek. 

Składniki na tortownicę 24 cm:
750 g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
150 g brązowego cukru/ ksylitolu (ja używam ksylitolu)
6 dużych jaj
100 g rodzynek
2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego

1. Żółtka ubijamy z cukrem/ksylitolem na puszystą masę. 
2. Do powstałej masy dodajemy stopniowo ser cały czas miksując.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do serowej masy i delikatnie mieszamy. 
3. Do całości dodajemy budyń i rodzynki, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
5. Po upieczeniu sernika zostawiamy go na kolejną godziną w uchylonym piekarniku.
6. Po całkowitym wystudzeniu schładzamy w lodówce przez całą noc.



11 komentarzy:

  1. Ale slicznie wygladasz :]
    Sernik wyglada super, tez najbardziej lubie serniki bez spodu

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda w przekroju! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i doczekałam się. Dzisiaj zabiorę się za pieczenie. Dziękuję ślicznie za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co :) Koniecznie daj znać jak wyszedł i pamiętaj że warto poczekać całą noc na spróbowanie. :)

      Usuń
  4. Zdrowy i superowo smaczny, czy może być lepiej ? :D
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. a tak przy okazji to śliczne zdjęcie, lawenda za oknem wygląda bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :)

      PS: to wrzosy ;) ale zdecydowanie wolę lawendę
      pozdrawiam

      Usuń