środa, 24 września 2014
Fit sernik :)
Dzisiaj proponuję sernik z rodzynkami. Przepis bardzo prosty i z pewnością nie sprawi problemu nikomu :) Jest to idealna propozycja na jesienne wieczory :) Sernik z tego przepisu nie jest zbyt słodki, jest delikatny i puszysty, a do tego zawiera sporo rodzynek.
Składniki na tortownicę 24 cm:
750 g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
150 g brązowego cukru/ ksylitolu (ja używam ksylitolu)
6 dużych jaj
100 g rodzynek
2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego
1. Żółtka ubijamy z cukrem/ksylitolem na puszystą masę.
2. Do powstałej masy dodajemy stopniowo ser cały czas miksując.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do serowej masy i delikatnie mieszamy.
3. Do całości dodajemy budyń i rodzynki, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
5. Po upieczeniu sernika zostawiamy go na kolejną godziną w uchylonym piekarniku.
6. Po całkowitym wystudzeniu schładzamy w lodówce przez całą noc.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale slicznie wygladasz :]
OdpowiedzUsuńSernik wyglada super, tez najbardziej lubie serniki bez spodu
Dziekuje :)
UsuńŚlicznie wygląda w przekroju! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńNo i doczekałam się. Dzisiaj zabiorę się za pieczenie. Dziękuję ślicznie za przepis. :)
OdpowiedzUsuńNie ma za co :) Koniecznie daj znać jak wyszedł i pamiętaj że warto poczekać całą noc na spróbowanie. :)
Usuńuwielbiam sernik z rodzynkami! :)
OdpowiedzUsuńZdrowy i superowo smaczny, czy może być lepiej ? :D
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Mmm, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńdzieki :)
Usuńa tak przy okazji to śliczne zdjęcie, lawenda za oknem wygląda bajecznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPS: to wrzosy ;) ale zdecydowanie wolę lawendę
pozdrawiam
Świetny przepis na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńA blog jeszcze lepszy,kawał dobrej roboty.
Zapraszam do mnie :D
ja piekłam na wielkanoc - wyszedł super!!
OdpowiedzUsuń