czwartek, 26 marca 2015

Fit sernik jogurtowy z truskawkami :)


Sernik, a właściwie deser jogurtowy, bo sera w nim nie ma :) Jest lekki, orzeźwiający, niesłodki, mocno jogurtowy. Z dodatkiem truskawek, które u nas można już upolować po 6 zł/kg, ale możemy też użyć dowolnych ulubionych owoców. Można przygotować wersję w pucharkach lub w tortownicy. Warto wspomnieć że nie ma zbyt wielu kalorii co niewątpliwie jest atutem!

Składniki (na małą tortownicę 18 cm):

Spód owsiany (opcjonalnie można użyć biszkoptów lub zupełnie pominąć spód):
150 g płatków owsianych
50 g posiekanych orzechów
4 łyżki masła orzechowego lub 2  dojrzałe banany
2 łyżki miodu

1. Płatki owsiane blendujemy z orzechami na proszek. Dodajemy masło orzechowe lub 2 banany rozniecione na mus, dodajemy miód. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę wykładamy powstałą masę i wyrównujemy, dociskamy ją łyżką do spodu tortownicy.
3. Pieczemy 5-10 minut lub w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. (UWAGA: łatwo się przypala!)
4. Spód studzimy. 

Masa serowa: 
500 g jogurtu greckiego
5 łyżeczek żelatyny
stewia w płynie do smaku (ok. 2 łyżeczek)
100 ml mleka do rozpuszczenia żelatyny
skórka starta z jednej cytryny

Dodatkowo:
galaretka owoce leśne lub inna ulubiona (robimy ją zgodnie z zaleceniami na opakowaniu)
300 g truskawek pokrojonych w plasterki

1. W dużej misce mieszamy jogurt grecki ze stewią. Dodajemy skórkę z cytryny.
2. Żelatynę podgrzewamy w garnku w 100 ml mleka aż do rozpuszczenia. Nie dopuszczamy do zagotowania się cały czas mieszając!
3. Mleko z żelatyną stopniowo dodajemy do masy jogurtowej, miksujemy na gładką masę.
4. Masę wlewamy na ostudzony spód owsiany/biszkopty. Wstawiamy do lodówki, po godzinie układamy na wierzchu truskawki i delikatnie zalewamy ostudzoną galaretką. 
5. Desernik będzie gotowy po paru godzinach w lodówce.


4 komentarze:

  1. Chętnie przygotuję, bo ubóstwiam takie serniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny blog, świetne przepisy, zrobiłam już zupę z brokułów, wyszła mega dobra!naprawdę blog jest świetny! jeden z najlepszych! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglada i zapewne cudnie smakuje;) dojrzewam do tego aby się zabrać za zrobienie tej pyszności;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Można dodać miód zamiast stewi?

    OdpowiedzUsuń