niedziela, 4 stycznia 2015

Najlepszy wege burger! :) super szybki i prosty w przygotowaniu.


Nie jestem wegetarianką i naprawdę nie pogardzę dobrym burgerem z 100 % wołowiny :) Jednak czasami nie mam ochoty na mięso i wtedy sięgam po przepisy na wege burgery. Wypróbowałam już te z kaszy jaglanej, z ciecierzycy a teraz przyszedł czas na połączenie czerwonej fasoli z cukinią. Jest to mój ulubieniec spośród wegeburgerów, mimo to że na pierwszy rzut oka połączenie tych dwóch warzyw nie wygląda zachęcająco. Dzisiejszy przepis jest szybki i prosty, nikomu nie powinien sprawić problemu.

Składniki na 4-5 kotletów:
puszka czerwonej fasoli
pół dużej cukini, startej na średnich oczkach
4 łyżeczki siemienia lnianego
3 łyżeczki bułki tartej

przyprawy:
papryka ostra
kminek
sól

1. Fasolę płukamy, odcedzamy i rozgniatami widelcem. Dodajemy startą cukinię. Odcedzamy zbędne soki z warzyw.
2. Dodajemy siemie lniane i bułkę tartą, doprawiamy do smaku.
3. Lepimy nieduże kotlety i smażymy na odrobinie oleju aż osiągnął z dwóch stron złoty kolor.


6 komentarzy:

  1. Już widzę... coś mi się zrobiło z komputerem i nie wyświetlił mi sie cały post

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super :) Domowe wege burgery robię bardzo często, a w bułce, z dodatkiem warzyw jem je bardzo rzadko. A jak patrzę na Twojego to aż chce się go zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie burgery pomimo ze kocham mieso :) fajna propozycja

    OdpowiedzUsuń
  4. wegańskie burgery najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń