piątek, 2 stycznia 2015

Dietetyczny, zdrowy chlebek z resztek dyni!


Ten chlebek poza słodkim smakiem i pięknym zapachem który wypełnia cały dom daje dużo dobrej energii w postaci płatków owsianych, mąki razowej, dyni i miodu. Świetnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy albo szkoły. W domu świetnie sprawdza się jako zdrowa przekąska. Przepis jest bardzo prosty, dlatego polecam wypróbowanie. Fani chlebka bananowego nie będą zawiedzeni. Uwielbiam wracać do tego przepisu. Najbardziej lubię taki chlebek jeść na śniadanie z dodatkiem twarożku i konfitury morelowej :)

Na duży chlebek:
2 jajka
100 ml oliwy
1 banan
200 g dyni pieczonej
2,5 szklanki mąki razowej
1 szklanka płatków owsianych
pół lub 3/4 szklanki płynnego miodu (zależy jak bardzo słodkie wypieki lubimy)
3 łyżki dżemu pomarańczowego/ morelowego/ brzoskiwniowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy piernikowej (lub cynamonu)
3 łyżki pestek dyni

1. W dużej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane.
2. W drugiej misce mieszamy oliwę, miód, jajka, banana roztartego widelcem, dynię i dżem.
2. Składniki suche wlewamy do suchych i miksujemy na jednolitą masę. Do wyłożonej papierem keksówki wlewamy masę, posypujemy pestkami dyni, pieczemy 40-50 minut w temperaturze 170 stopni. 




2 komentarze:

  1. Wygląda świetnie. Żałuję, że w tym roku nie zrobiłam zapasów puree z dyni.
    pozdrawiam
    Karolina

    OdpowiedzUsuń