poniedziałek, 12 października 2015

Najlepszy pudding chia! Przepyszny, prosty i zdrowy deser.


Bardzo polecam wypróbowanie puddingu chia, który ostatnio często przygotowuje. Jest to pudding o konsystencji przypominającej kisiel, uwielbiam jego konsystencję i "żelowy" smak. Wersja którą dzisiaj proponuję jest na bazie mleka kokosowego, idealnie je dopełnia mus z mango i pestki egzotycznego granatu. Walory smakowe to nie jedyna zaleta tego deseru, nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś, a są także bardziej bogate w wapń niż mleko. Jest to świetne źródło białka dla wegetarian lub wegan. Same zalety, spróbujcie! :) 

Składniki na 3 porcje,
biała masa:
200 ml mleka (u mnie 100 ml mleka kokosowego i 100 ml mleka migdałowego)
3 łyżki nasion chia

1. Do mleka dodajemy nasiona, porządnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki, po czym ponownie mieszamy zawartość słoika, odstawiamy do lodówki na min 5 h lub całą noc.

owocowa masa:
200 g zblendowanego mango
1 łyżka nasion chia

1. Zblendowane mango mieszamy dokładnie z nasionami chia, po 15 minutach czynność powtarzamy, następnie chłodzimy w lodówce min. 5 h, a najlepiej cąłą noc.

Masy wykładamy do szklanek/pucharków, dekorujemy pestkami z granatu, płatkami kokosowymi, plasterkami banana lub wg własnej fantazji :)





6 komentarzy:

  1. gdzie mozna kupić te nasiona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam w Piotrze i Pawle, ale w tesco też widziałam :)

      Usuń
  2. Mam nasiona chia, ale nigdy jeszcze nie robiłam z nich puddingu! Czas to nadrobić :) Twój wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń