wtorek, 28 sierpnia 2018

Zdrowe i sycące faszerowane bataty :)

Wracam do Was ze świetnym przepisem na faszerowane bataty. Pogoda się zmienia, robi się chłodniej i mam większą ochotę na pieczenie i ciepłe posiłki. Ten przepis ma wiele zalet, możemy dzięki niemu "posprzątać" lodówkę z zalegających warzyw i nie musimy trzymać się ściśle przepisu. Ja akurat miałam w lodówce papryki, więc ich również użyłam do faszerowania, świetnie sprawdzą się też małe dynie, bakłażany lub cukinie. Danie jest bardzo sycące, idealne na zbliżające się jesienne dni :) 



Składniki:
2 bataty
1 papryka
puszka czerwonej fasoli
1 cebula
1/2 paczki szpinaku
2 pomidory
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
5 suszonych pomidorów
1/2 łyżeczki mielonej kuminu
150 g sera feta lub innego ulubionego
sól
łyżka oleju/oliwy 

1. Bataty myjemy i szorujemy. Gotujemy pod przykryciem ok. 25-35 minut, w zależności od ich wielkości. Powinny być ugotowane, lecz nie przegotowane.  Bataty studzimy.

2. W między czasie szykujemy farsz: rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak, pokrojone w kostkę pomidory. Chwilę dusimy, aż do momentu zmniejszenia objętości szpinaku.

3. Do farszu dodajemy fasolę z puszki (wcześniej wypłukaną na sitku) , posiekane suszone pomidory oraz przyprawy. 

4. Z wystudzonych batatów delikatnie wydrążamy łyżką środek i dorzucamy na patelnie do farszu. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Nakładamy gotowy farsz do "skórek" po batatach i papryk(jeśli też ich używamy).

5. Na wierzch batatów i papryki układamy ser feta. Pieczemy w piekarniku przez ok 30 minut w 180-200 stopniach. 





2 komentarze:

  1. Kocham bataty, ale tak jeszcze nie jadłam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń