Szczerze podeszłam do tego przepisu dość eksperymentalnie, jednak okazało się że tarta jest bardzo dobra. Spód składa się z płatków owsianych i dużej ilości orzechów, a czekoladowy krem to budyń z kaszy jaglanej, mleka, suszonych daktyli, gorzkiej czekolady. Orzechowo- owsiany spód świetnie współgra z delikatnyum czekoladowym kremem i oczywiście pysznymi malinkami :) Musicie wypróbować ten przepis! Bez obaw takie ciasto można upiec dzieciom, które zapewne nie wyczują żadnej różnicy.
Spód:
100 g płatków owsianych
100 g migdałów
100 g orzechów ziemnych
3 łyzki oleju kokosowego lub masła
3 łyzki cukru brązowego/ ksylitolu
łyżka zimnej wody
1. Płatki owsiane i orzechy rozdrabniamy w blenderze na proszek o konsystencji mąki. Do zmielonych płatków i orzechów dodajemy cukier i masło/olej kokosowy i wodę.
2. Wykładamy formę papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto, by dopasować je do foremki. Wstawiamy do lodówki.
Krem czekoladowy:
3 szklanki mleka
30 malych daktyli
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki kakao
tabliczka gorzkiej czekolady
1. Kasze i daktyle gotujemy w mleku przez ok. 20 minut, aż będzie miękka. Dodajemy posiekaną czekoladę i kakao, mieszamy dokładnie a kiedy się rozpuści blendujemy krem na aksamitną masę. Zajmie to pare minut.
2. Gorący krem wykładamy na spód tarty.
Dekoracja tarty:
500 g malin/ jeżyn/ borówek
1. Ciasto dekorujemy malinami lekko je wciskając jeszcze kiedy krem jest ciepły.
2. Tartę przed podaniem schładzamy minimum 4 h.
Łał! jakie pyszności w niedzielny poranek pokazujesz! Palce lizać!
OdpowiedzUsuńDzieki, polecam to ciasto :) Pysznie i zdecydowanie bez wyrzutów sumienia :)
Usuńprzepis ? ;/
OdpowiedzUsuńPrzepis już jest, rzeczywiście dodał mi się post bez, dzięki za uwagę :)
Usuńpozdrawiam
Jest wielką fanką zdrowego stylu życia i oczywiście, co za tym idzie zdrowego odżywiania, ale najbardziej lubię, kiedy jest i zdrowo i smacznie. :) Z przyjemnością będę tu do Ciebie zaglądać.
OdpowiedzUsuńWłaśnie najwazniejsze dla mnie jest to żeby było i zdrowo, i smacznie :)
UsuńPozdrawiam :)
A jakiej wielkości miałaś formę ?:)
OdpowiedzUsuńHej, na jakiej wielkości formie to robiłaś ?:)
OdpowiedzUsuńforemka 24 cm.
UsuńMam pytanie czy tego spodu nie trzeba podpiekac ?
OdpowiedzUsuń