czwartek, 18 września 2014

ZdrowSZe ciasto marchewkowo- kokosowe :)


Dzisiaj proponuję przepis na zdrowszą wersję ciasta marchewkowego. Szczerze mówiąc chyba smakuje mi bardziej, niż ta tradycyjna wersja. To ciasto jest ciężkie, intensywne w smaku, z dodatkiem aromatycznej przyprawy piernikowej. Dzięki mące orkiszowej ciasto ma lekko orzechowy smak. Dodatkowo jest przełożone lekkim, puszystym kremem kokosowym, co idealnie kontrastuje. Swój piękny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi pieczonej dyni.
W związku z tym, że nie przepadam za słodzikami (a lubię słodkości) proponuję użycie ksylitolu. Jest to cukier pozyskiwany z brzozy, zawiera jedynie 240 kcal/ 100 g, czyli aż o 40% kalorii mniej w porównaniu do cukru tradycyjnego. Jego zaletą nie tylko jest obniżona kaloryczność, ale i szereg walorów zdrowotnych. Polecam :)

Składniki (tortownica 24 cm):

250 g mąki orkiszowej
150 g brązowego cukru/ 150 g ksylitolu
100 ml oleju rzepakowego
100 ml jogurtu naturalnego/ greckiego
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu/ przyprawy piernikowej
100 g wiórków kokosowych (można zastąpić innymi bakaliami)
200 g marchewki, startej na drobnych oczkach
100 g pieczonej dyni (można zastąpić marchewką)
1. W dużej misce miksujemy cukier brązowy/ksylitol z olejem i jogurtem. Dodajemy do masy po jednym jajku miksując mikserem.

2. W drugiej misce mieszamy mąkę, z cynamonem, sodą, proszkiem  do pieczenia, solą. Zawartość miski dodajemy do miski ze składnikami mokrymi i miksujemy chwilę.
3. Dodajemy startą marchewkę, upieczoną i ostudzoną dynię, wiórki kokosowe.
4. Pieczemy w tortownicy przez 30-35 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka :)

Krem:

2 opakowania serka philadelphia light/ "Twój smak"
100 g cukru brązowego/ ksylitolu
1 mała puszka mleka kokosowego 
1. Mleko kokosowe gotujemy z ksylitolem przez 30 minut aż lekko zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. 

2. Serki umieszczamy w misie miksera i stopniowo dodajemy ostudzone mleko z cukrem cały czas miksując. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na 2 h.
3. Ciasto dekorujemy kremem. Możemy udekorować je bakaliami i cynamonem.

Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzą :) 





9 komentarzy:

  1. wygląda obłędnie i ten krem na wierzchu :) super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Krem jest pyszny, polecam dla wielbicieli kokosa :)

      Usuń
  2. piekne ciasto, chcialabym je zrobić, gdzie mozna kupic ten ksylitol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam na allegro, ale pewnie w sklepie ze zdrową żywnością też uda się znaleźć :)

      Usuń
  3. Mmm, pyszności :) I takie cudownie słoneczne! Nie można mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam, przepyszne i dzieci tez jadły aż sie uszy trzęsły, jedyny minus to taki że jest drogie w zrobieniu.

    OdpowiedzUsuń