czwartek, 30 lipca 2015
Łosoś pieczony z warzywami- SIMPLE IS BETTER :)
Kiedy nie mam pomysłu albo czasu na obiad to moim najlepszym przyjacielem staje się piekarnik :) Wystarczy przygotować marynatę do ryby, pokroić i doprawić warzywa, a obiad jest już prawie gotowy. W sezonie letnim polecam pieczenie warzyw, jeśli zrobimy to odpowiednio nie stracą zbyt wielu składników odżywczych.
Składniki:
filet z łososia
pół cytryny
cukinia
kilka ziemniaków
cebula
czosnek
marchewka
sól i świeżo zmielony pieprz
łyżka oleju rzepakowego
1. Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Warzywa kroimy według fantazji i doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy olejem.
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy łososia i warzywa.
4. Pieczemy całość ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńJa piekę bez.
OdpowiedzUsuń