poniedziałek, 16 listopada 2015

Pudding z tapioki z truskawkami :)


Dzisiaj polecam przepis na pyszny i zdrowy pudding z tapioki. Tapioka pochodzi z bulwy manioku, ma neutralny smak i dzięki temu chłonie go jak gąbka.  Tapioka ugotowana w mleku kokosowym jest pyszna, kleista i sycąca. Jako dodatek do puddingu zrobiłam mus z gotowanych truskawek, który świetnie współgra z kokosem. Polecam wypróbowanie przepisu :)

Składniki na 4 porcje:
Pudding:
400 ml mleka kokosowego
400 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
1/3 szklanki tapioki (80 g)
2 łyżki cukru trzcinowego/ ksylitolu/ stewii do smaku

1. Tapiokę zalewamy w garnku mlekiem. Odstawiamy na godzinę. Po godzinie słodzimy i gotujemy na małym ogniu przez 7-10 minut, aż kulki tapioki staną się przezroczyste i miękkie.
2. Pudding przelewamy do szklanek/pucharków, odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na pare godzin.

PS: Pudding będzie też pyszny na ciepło, jeśli wolimy go w takiej formie.

Mus z truskawek:
400 g mrożonych truskawek
łyżka cukru (opcjonalnie)

1. Truskawki odmrażamy, gotujemy w garnuszku na małym ogniu przez ok. 10 minut, blendujemy na gładką masę. Mus możemy dosłodzić do smaku.
2. Ostudzonym musem dekorujemy pudding z tapioki.

Smacznego :)

'

4 komentarze:

  1. lekko i słodko zarazem- deser idealny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobilam, obledne, dzieki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. gdzie kupie tapioke?

    OdpowiedzUsuń