Dzisiaj polecam przepis na pyszny i zdrowy pudding z tapioki. Tapioka pochodzi z bulwy manioku, ma neutralny smak i dzięki temu chłonie go jak gąbka. Tapioka ugotowana w mleku kokosowym jest pyszna, kleista i sycąca. Jako dodatek do puddingu zrobiłam mus z gotowanych truskawek, który świetnie współgra z kokosem. Polecam wypróbowanie przepisu :)
Składniki na 4 porcje:
Pudding:
400 ml mleka kokosowego
400 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
1/3 szklanki tapioki (80 g)
2 łyżki cukru trzcinowego/ ksylitolu/ stewii do smaku
1. Tapiokę zalewamy w garnku mlekiem. Odstawiamy na godzinę. Po godzinie słodzimy i gotujemy na małym ogniu przez 7-10 minut, aż kulki tapioki staną się przezroczyste i miękkie.
2. Pudding przelewamy do szklanek/pucharków, odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na pare godzin.
PS: Pudding będzie też pyszny na ciepło, jeśli wolimy go w takiej formie.
Mus z truskawek:
400 g mrożonych truskawek
łyżka cukru (opcjonalnie)
1. Truskawki odmrażamy, gotujemy w garnuszku na małym ogniu przez ok. 10 minut, blendujemy na gładką masę. Mus możemy dosłodzić do smaku.
2. Ostudzonym musem dekorujemy pudding z tapioki.
Smacznego :)
lekko i słodko zarazem- deser idealny!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńzrobilam, obledne, dzieki! :)
OdpowiedzUsuńgdzie kupie tapioke?
OdpowiedzUsuń