wtorek, 14 października 2014

Dietetyczna zupa BROKUŁOWA czyli zdrowy krem z brokułów :)


Uwielbiam jeść zupy o tej porze roku, a szczególnie zupy kremy, które przygotowuje się prosto i szybko, mają niewiele kalorii a są bardzo sycące i zdrowe. Dzisiaj polecam przepis na krem z brokułów. Jest pyszny i błyskawiczny :)

Składniki na ok. 4 porcje:
1 główka brokuła
2 średnie marchewki
1 por/ cebula
500 ml bulionu
100 ml mleka
łyżka jogurtu greckiego
sól 
pieprz
pestki dyni

1. Marchewki, cebulę/pora i brokuła myjemy i obieramy. Brokuła dzielimy na różyczki, marchewki i cebulę/pora kroimy na większe kawałki.
2. Warzywa wkładamy do garnuszka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości.
3. Po ugotowaniu warzyw blendujemy je z bulionem. Dodajemy mleko, jogurt grecki i blendujemy jeszcze przez chwilę na gładką masę.
4. Podajemy z pestkami dyni, pieczywem/ grzankami.



14 komentarzy:

  1. Zrobie dzisiaj na obiad dla dzieci,
    dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mozna byloby jeszcze dodac do srodka kurczaka smazonego, wtedy bedzie bardziej syta, wlasnie tak zrobilem, dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaki bulion jest najlepszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem tutaj będzie najbardziej pasował bulion z kurczaka i warzyw, może być z dodatkiem innych kości np. wołowej, typowy rosół.

      Usuń
  4. Bardzo pyszny krem w wersji z porem! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis:) naprawdę pycha.

    OdpowiedzUsuń
  6. A może być bez mleka i z jogurtem naturalnym?

    OdpowiedzUsuń
  7. A może być bez mleka i z jogurtem naturalnym?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszedł przepyszny! <3 Tylko musiałaś mieć większego brokuła bo wyszła konsystencja kremu przed dolaniem mleka, więc pominęłam ten składnik :P Ale przy najbliższej okazji wezmę więcej brokułu i dodam mleczko, myślę, że będzie tak samo wyśmienite! Dzięki za przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis, ja ty razem dodam troszkę kopru. Dziekuje super przepis 😊😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdecydowanie dzisiaj go zrobię! Dziękuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń