czwartek, 1 stycznia 2015
Sernik czekoladowy, orzechowy, ulubiony z okazji nowego roku :)
Dzisiaj przedstawiam wam przepis na przepyszny sernik. Łączy w sobie smak czekolady z orzechami laskowymi :) Jest ciężki, wilgotny, kremowy i wbrew pozorom niezbyt słodki. Bardzo polecam wypróbowanie tego przepisu, bo smak tego sernika naprawde zaskakuje! :) Może będzie to wypiek który rozpocznie wasz 2015 rok? Nie jest to przepis typowo fit- ale z pewnością jest zdrowy- ser jako doskonałe źródło wapnia, orzechy laskowe i gorzka czekolada. Kawałek, a nawet dwa kawałki takiego sernika nikomu nie zaszkodzą. Życzę wam w nadchodzącym roku szczęścia i spełnienia marzeń i wielu udanych, pysznych wypieków! :)
Składniki na tortownicę 25 cm:
1 kg sera półtłustego lub z wiaderka (mój ulubiony to president/piątnica)
3 gorzkie czekolady
200- 300 g ksylitolu (proszę spróbować masy i dosłodzić do smaku)
2 budynie śmietankowe bez cukru
5 jajek
200 g orzechów laskowym (zmielonych)
1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy na sztywną masę.
3. Żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą masę. Dodajemy do niej stopniowo ser cały czas miksując.
4. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i dodajemy do serowej masy. Dodajemy budynie i zmielone orzechy. Mieszamy dokładnie masę.
5. Dodajemy stopniowo ubite na sztywno białka cały czas mieszając ręcznie.
6. Tortownicę 25 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno), wykładamy masę i równamy sernik.
7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszamy ją do 120 stopni i pieczemy przez 90 minut. W połowie czasu pieczenia możemy przykryć sernik folią aluminiową, jeśli się już ładnie zrumienił. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Polewa:
1 tabliczka czekolady z orzechami laskowymi (rozpuszczona w kąpieli wodnej z odrobiną mleka)
Ostudzony sernik polewamy rozpuszczoną czekoladą. Sernik na noc wstawiamy do lodówki, dopiero po 10 h należy go kroić i próbować. Wszystkie smaki muszą się przegryźć i sernik musi "odparować".
Inspiracją w tym przepisie był przepis Asi z bloga "kwestia smaku". Przepis zmieniłam i znacznie "odchudziłam".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
No to jutro pieke nie ma wyjscia!
OdpowiedzUsuńsuper :) daj znac jak wyszlo
Usuńprezentuje się obłędnie!!
OdpowiedzUsuńprezentacja to jego najmniejszy atut :P
UsuńOmomommm pyszniutki być musi! Te smaki od razu kojarzą mi się z Nutellą :-)
OdpowiedzUsuńTen sernik jest uzalezniajaco pyszny i masz racje mi tez sie najbardziej kojarzy z nutellą! :)
UsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego, co najlepsze na ten Nowy Rok :)
Dziękuje bardzo :) Wzajemnie!
Usuńwitam serdecznie, przeglądając przepisy znalazłam kilka, które chętnie wypróbuję, mam jednak pytanie, chętnie używałabym ksylitol, jednak jego cena w małych opakowaniach jest dość zaporowa, gdzie można kupić większe opakowania?
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńprzepraszam za tak późną odpowiedź, zapewne już 5 razy kupiłam ksylitol ;)
ja swój kupuję na allegro, trzeba poszukać większych opakowań np kg.
Znalazłam twój wcześniejszy blog szukając amerykańskich ciasteczek i w ogóle nie żałuje, oba pokochałam! :D
OdpowiedzUsuń