Mega prosty przepis na wegańskie burgery, które chętnie je nawet mój mąż (mięsożerca) :) Burgery są pyszne, a w dodatku bardzo zdrowe, spokojnie możemy je zjeść bez żadnych wyrzutów sumienia.
Składniki na 3 burgery:
2 bułki pełnoziarniste
3 liście sałaty
6 łyżek guacamole (1 dojrzałe awokado rozcieramy widelcem, dodajemy 1/3 cebuli, sok z ćwiartki cytryny, sól, pieprz)
6 plastrów pomidora
Kotlety:
1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka płatków owsianych
1/3 posiekanej drobno cebuli
2 łyżki ketchupu
1. Fasolę odsączamy i przemywamy wodą na sitku. Następnie rozcieramy ją widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków do miękkości.
2. Do roztartej fasoli dodajemy pestki słonecznika, płatki owsiane, posiekaną cebulę, ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Formujemy kotlety.Przygotowujemy papier do pieczenia, smarujemy go odrobiną oliwy, układamy kotlety. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, następnie delikatnie przekręcamy i pieczemy kolejne 10 minut.
genialne burgery!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
dzieki :)
UsuńJakie proste :) Zapraszam do udziału w akcji vege obiad ;)
OdpowiedzUsuńdzieki, tak to ogromna zaleta ze mozna przygotować je w pare minut :)
OdpowiedzUsuńjak ty znajdujesz przy niemowlaku czas na prowadzenie strony? :O
OdpowiedzUsuńburgery swietne!
Usuństaram się zorganizować swój czas w taki sposób żeby znaleźć chwile na ugotowanie, zrobienie zdjęc i napisanie przepisu :)
często robie wiekszosc czynności z synem w chuście lub kiedy śpi
pozdrawiam :)