czwartek, 27 sierpnia 2015

Chustowanie i wege pizza :)



Dzisiaj proponuję przepis na przepyszną pizzę, z wegetariąńskimi dodatkami! :) Jak widzicie na zdjęciach od paru miesięcy w gotowaniu pomaga mi mój prawie 5-miesięczny synek. Uwielbia przesiadywać w chustach. Noszenie malucha w chuście to super sprawa, dziecko czuje się bezpiecznie, szybko zasypia, a my mamy wolne ręce! :) Dzięki temu mam możliwość gotowania lub posprzątania mieszkania, często też chodzi ze mną w chuście na targ, na pocztę, wszystkie młode mamy zachęcam do chustowania ;) Wracając do pizzy, pyszne cienkie ciasto, dodatek mozarelli a do tego ulubione warzywa :) To naprawdę najprostszy przepis na pizze jaki znam, musi się udać.

Ciasto:
200g mąki pszennej
20 g drożdzy świeżych
1/2 szklanki ciepłego mleka z wodą (w proporcji 1:1)
szczpyta soli
łyżka oliwy z oliwek


Sos:
puszka pomidorów
oliwa z oliwek
cukier
sól
oregano

1. W garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pomidory, gotujemy przez 15 minut, często mieszając. Przyprawiamy.

Składniki na pizze:

150 g sera mozarella lub startego sera żółtego
papryka
pieczarki
oliwki
suszone pomidory
cukinia 
bazylia 

1. Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Dodać drożdże, ciepłe mleko z wodą i oliwę z oliwek.
2. Ugniatamy na blacie 2 minuty na elastyczne ciasto.
3. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30-45 minut).
4. Formujemy blat do pizzy, nakuwamy widelcem.

5. Pizzę układamy na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą. Rozsmarowujemy sos, układamy ser, pokrojone warzywa i suszone pomidory.
6. Pieczemy w 200 stopniach przez 10-15 minut.



2 komentarze: